Ademhaling

De oude Yogi’s geloofden dat wanneer je je ademhaling kunt controleren, je je geest kunt controleren.

Gecontroleerde ademhaling kan er voor zorgen dat je minder stress hebt, het verbetert en vereenvoudigt  je ‘work outs’ en het geeft een boost aan je immuniteit voor infecties of ziektes. Slecht ademhaling kan leiden tot paniek aanvallen, hartkloppingen, zweetaanvallen en zelfs slapeloosheid  en depressies.

Goede ademhaling zorgt voor

 1. Revitalisatie. Een paar ademhalingsoefeningen door je neus is een eenvoudig hulpmiddel om je niet meer zwaarmoedig, moe of stres te voelen. Het verbetert je lichaamsconditie door het geven van extra energie.
 2. Het verbeteren van je hersenactiviteiten. Wanneer je geest vol is dan is concentratie en helderheid ver te zoeken en heb je sneller kans op een depressie. Speciale ademhalingsoefeningen door de neus zorgt voor de toevoer van gelijke hoeveelheid zuurstof aan beide hersendelen. Dit verbetert je hersenfunctie. 5 minuten oefeningen doen helpt je al te ontspannen bij bijvoorbeeld examens of interviews.
 3. Het verschonen van je longen. 2 x 5 minuten ademhalingsoefeningen door de neus, bijvoorbeeld s ’morgens en s ’avonds, is een perfecte manier om onzuiverheden uit je longen te verwijderen.  
 4. Het kalmeren van een onrustige geest. Pieker je snel? Een paar minuten aandacht besteden aan ademhalingsoefeningen door je neus helpt je te kalmeren en je gedachte te zuiveren.
 5. Het afstemmen van je linker en rechter hersenen. Alternatieve neusademhalingen optimaliseer beide kanten van je hersenen. Je hebt hierdoor toegang tot je volledige hersenen. Dit levert weer een breed scala aan voordelen op.
 6. Het stimuleren van een rustigere emotionele staat. Tijdens emotionele benauwdheid en boosheid helpt het om een paar ademhalingsoefeningen door de neus te doen. Het zal de intensiteit van je emotionele staat verlichten. Des te langer je oefent, des te stabieler je emotionele toestand wordt.
 7. Een betere nachtrust. Als je moeite hebt met slapen, ga dan eens op je rechter zij liggen. Bedek je rechter neusgat met je rechter duim en adem door je linker neusgat. Dit activeert je parasympathische systeem*. Dit zorgt er voor dat je rustig wordt en je hartritme langzamer gaat. Ademhalen door je linker neusgat zorgt voor afkoeling, kalmering en voed je hele ‘zijn’. 
 8. Een goede voorbereiding voor meditatie. Alternatieve ademhaling door de neus is een simpele truck om te ontspannen voordat je begint aan je meditatie oefeningen.
 9. Het kalmeren van je zenuwstelsel. Door de aandacht te leggen op je ademhaling en dit te verdiepen, zal je hersenen dit opnemen en dit activeert het parasympathische systeem.
 10. Het reguleren van de warmte en koude cyclus in je lichaam.
 11. Het zuiveren en optimaliseren van je energiekanalen. Het forceren van ademhaling door de neus verbetert en leidt de energie toevoer door je lichaam en voorkomt traagheid. Het voorziet het bloed van zuurstof en dit versterkt de energie in je lichaam.
 12. Het helpt bij ontspanning en rust. Een onrustige geest kan niet ontspannen. Neus ademhaling brengt balans tussen de rechter en linker hersenkwab waardoor je kalmeert en helder kunt nadenken.

*Het parasympathische zenuwstelsel is het deel van het autonome zenuwstelsel die de organen zodanig beïnvloedt dat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen.

Tip: Probeer deze oefening eens tijdens bijvoorbeeld het auto rijden. Bedek je linker neusgat met je duim en adem alleen door je rechter neusgat gedurende 1 minuut. Dit helpt je meer alert te zijn tijdens het auto rijden.