Yoga

Wat is Yoga?

Het woord Yoga komt van het Sanskrietse woord Yuj, wat betekent Yuk oftewel vereniging of beheersen. Yoga is de afgelopen jaren geëvolueerd tot een brede range van stijlen en disciplines.

Een centrale stelling in Yoga is “alles is verbonden met elkaar”. Dat wordt duidelijk wanneer je kijkt naar de gezondheidsvoordelen van Yoga welke worden gedeeld door beoefenaars. Inmiddels onderbouwen wetenschappelijke onderzoeken deze theorie.  

Welke voordelen leveren Yoga je op?

 1.     Stress verlichting

Yoga verlaagt de fysieke gevolgen van stress op het lichaam. Dit gebeurt door het stimuleren van ontspanning en het verlagen van stress hormonen Cortisol (een hormoon dat gemaakt wordt in de bijnierschors uit cholesterol). Daarnaast zorgt het voor een lagere bloeddruk en hart ritme, het verbeteren van het spijsverteringsproces en het geeft je immuunsysteem een boost. Ook verbetert het de negatieve conditionele symptomen zoals angst, depressie, vermoeidheid, astma en slapeloosheid.

 2.     Pijn verlichting

Yoga kan pijn verlichten. Studies hebben uitgewezen dat het doen van Yoga houdings- en meditatie oefeningen, of een combinatie van die 2, pijn verlicht voor mensen met lichamelijk klachten zoals nekklachten of rugklachten en voor mensen met ziektes als kanker, MS en auto immuun ziekten. Ook verlicht het de pijn bij bijvoorbeeld artritis, rug en nekklachten en andere chronische aandoeningen. 

3.     Betere ademhaling 

Yoga leert je rustiger en dieper adem te halen. Dit helpt het verbeteren van de longfuncties en leert het lichaam meer te ontspannen.

 4.     Flexibiliteit

Yoga helpt het verbeteren van flexibiliteit en mobiliteit. Het vergroot de bewegingsmogelijkheden en verkleint lichamelijke klachten als spierpijn en andere pijnscheuten.

 5.     Meer kracht, meer ontspanning

Tijdens Yoga oefeningen gebruik je elke spier in je lichaam. Dit maakt je lichaam letterlijk van top tot teen sterker. Yoga zorgt ervoor dat je lichaam zich meer kan ontspannen.

 6.     Controleren van je lichaamsgewicht

Yoga, zelfs de minder krachtige versies, kan je controle geven over je gewicht door het verlagen van de Cortisolspiegel, het verbranden van calorieën en het verminderen van stress. Yoga stimuleert tevens de eetgewoontes door bijvoorbeeld gezonder te eten en te drinken.

 7.     Verbetering circulatie

Yoga helpt de circulatie te verbeteren en, als resultaat van de verschillende posities, de toevoer van zuurstofrijk bloed naar de lichaamscellen te vergroten.

  8.     Cardiovasculaire conditionering

Zelfs de eenvoudige basis Yoga oefeningen kunnen cardiovasculaire voordelen opleveren door het verlagen van het hartritme, het verhogen van uw uithoudingsvermogen en het verbeteren van zuurstof toevoer tijdens oefeningen.

 9.     Beter postuur

Yoga helpt het verbeteren van uw lichaamsuitlijning.  Dit resulteert in een beter postuur en helpt hierbij uw rug, gewrichten, nek- en spierpijnen te verminderen.

 10.  Nog meer voordelen

 Yoga geeft verder:

  • een boost aan uw seksuele prestatie;
  • verlichting van migraine;
  • een betere nachtrust;
  • een focus op de toekomst;
  • een goede balans tussen lichaam en geest.

Met andere woorden, Yoga is een fantastische hulpmiddel voor het verbeteren van uw fysieke (meer flexibiliteit), mentale (afname depressie), emotionele en spirituele gezondheid. Het is een diepgaande filosofie om jezelf beter te begrijpen op een dieper niveau. 

Yoga is een “way of life”. Het leert je te leven met wijsheid, bewustwording en volledige begrip.

Wil je meer weten over de Prive Yoga Lessen die ik in Haarlem geef en wat Yoga voor jou kan betekenen? Neem dan contact met mij op.

Andere Yoga vormen: