Houd je lichaam lekker warm deze winter

Geschreven op dinsdag 16 december 2014 om 1:12 pm.

Houd je lichaam warm deze winter.

We zijn ons vaak niet bewust van de energie die we verliezen door niet juist adem te halen. De meeste van ons gebruiken maar een deel van ons long capaciteit. Inadequate toevoer van zuurstof resulteert in een verkeerde afvoer van lichaamsafval. Het lichaam reageert hierdoor langzamer en je cellen en weefsel herstellen zich hierdoor niet vanzelf meer vanwege het gebrek aan voldoende energie.

Waarom is zuurstof in je bloed zo belangrijk?

  • Het helpt bij de verwerking van voeding. Een juiste verwerking zorgt voor toevoer van extra energie.  
  • Het stimuleert de hormoonklier.
  • Het levert energie aan je hersenen, zenuwstelsel, hart en andere vitale organen.
  • Het zorgt voor een goede distributie van vitale energie door je hele lichaam

Door goed te leren ademhalen kun je zorgen voor een zuurstoftoevoer die wel 5 x hoger is dan normaal! Dus heb je tijdens de koude winterdagen een toenemend gevoel van vermoeidheid en verandert je humeur snel? Probeer dan niet alleen aandacht te besteden aan je dieet en je slaapgewoontes, maar probeer ook op je ademhaling te letten.

1 van de effectieve ademhalingstechnieken heet Surya Bhedi en is een perfecte oefening voor de koude winterdagen. Ik leg hem je graag uit.

Ga comfortabel zitten. Let goed op de positie van je rug, schouders en nek. Plaats je rechter duim op je rechter neusgat en plaats je rechter wijsvinger tussen je wenkbrauwen. Laat de wijsvinger rusten op je linker neusgat.  

  1. Adem langzaam in door je rechter neusgat (probeer diep adem te halen)
  2. Hou je adem even in (doe dit niet te lang, en verleng het beetje bij beetje, des te vaker je oefent - houd je adem niet in wanneer je last hebt van een hartkwaal of astma).
  3. Adem volledig en langzaam uit door je linker neusgat.  

Herhaal deze oefening gedurende 1 tot 3 minuten. Dus rechts inademen, links uitademen. Forceer het ademhalen niet wanneer je deze oefening voor het eerst doet. Ga er lekker ontspannen bij zitten. Heb je het gevoel dat je moe wordt of dat het ongemakkelijk aanvoelt? Stop dan even, en probeer het nog eens. Je zult na een paar keer oefenen al resultaat merken.

Deze oefening helpt je je lichaam te verwarmen en het verbetert je spijsvertering. Het verlicht tevens de lui- en loomheid en depressieve gevoelens. Daarnaast geeft de oefening je lichaam extra verse energie zodat je fysieke activiteiten beter kunt uitvoeren. Ook erg belangrijk; de oefening zorgt er voor dat je scherper en meer helder van geest bent. Tot slot helpt het tegen lage bloeddruk en onvruchtbaarheid bij vrouwen.

Let op:

Heb je last van hartklachten, hoge bloeddruk, epilepsie of heb je een hersenoperatie ondergaan? Raadpleeg dan eerst je dokter of arts voordat je begint aan deze oefening.

Als je nog vragen hebt over de oefening of wil je meer weten? Neem dan contact met me op.

Succes en geniet van de warmte in je lichaam :)

Categoriën: 
Positief de winter door